58 doden bij kerkbestorming Bagdad

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een gijzelingsactie in een Syrisch katholieke Kerk in Bagdad is zondagavond uitgelopen op een bloedbad, waarbij 58 doden vielen. Na vruchteloze onderhandelingen met de gijzelnemers waren veiligheidstroepen gedwongen de kerk te bestormen. Aangenomen wordt.
20101101Baghdad01

Een gijzelingsactie in een Syrisch katholieke Kerk in Bagdad is zondagavond uitgelopen op een bloedbad, waarbij 58 doden vielen. Na vruchteloze onderhandelingen met de gijzelnemers waren veiligheidstroepen gedwongen de kerk te bestormen. Aangenomen wordt dat er bij de actie in de kerk zondagavond meer doden gevallen zijn dan aanvankelijk gedacht werd. De BBC meldde maandag dat er minstens 58 mensen om het leven kwamen toen Irakese veiligheidstroepen de door terroristen bezette Syrisch katholieke kerk bestormden. Onder de doden bevinden zich naast 52 gegijzelden en veiligheidsmensen minstens zes terroristen.

Op het moment dat zo"n 100 personen de avondmis bijwoonden, viel een groep extremisten de kerk Our Lady of Salvation binnen. De aanvallers behoorden tot de Islamitische Staat Irak (ISI), een splintergroep van Al Qaeda. Zij eisten de vrijlating van gevangen Al Qaeda leden en een aantal tot de Islam bekeerde vrouwen die volgens hen in Egypte werden vastgehouden door de Koptische Kerk. De aanval begon met een beschieting van het beursgebouw tegenover de kerk. Vervolgens namen ze de kerk als doelwit. Ze bestormden de kerk en doodden de buiten staande bewakers. Toen ze de kerk binnenkwamen, schoten ze als eerste de priester dood. De kerkgangers werden geslagen en gedwongen in de kerk te blijven. Ondertussen maakten de militanten via mobiele telefoons contact met de autoriteiten. Ze legden hun de eis voor dat Al Qaeda leden en de twee islamitische vrouwen vrijgelaten moesten worden. De telefonische onderhandelingen leidden echter tot niets. Toen de terroristen dreigden een groot aantal gelovigen neer te schieten, namen de Iraakse autoriteiten het besluit het gebouw te bestormen. De extremisten gooiden granaten en enkelen bliezen zich op met hun zelfmoordvesten. Onder de 56 slachtoffers bevonden zich veel vrouwen.

Radicale oplossing

Volgens de aartsbisschop van Kirkuk, mgr. Louis Sako, zijn in Irak sinds de inval van de Amerikanen in 2003 ongeveer 900 christenen gedood, onder wie twee aartsbisschoppen. Als er niet een radicale oplossing komt zal de christelijke minderheid in het land verdwijnen, meende de aartsbisschop. "Vaak is de keus: bekeren of verdwijnen." Nergens in het Midden-Oosten is de decimering van Christenen zo groot als in Irak. Dat werd onder meer duidelijk tijdens de bisschoppensynode voor het Midden-Oosten van 10 tot 24 oktober in Rome. (Bron: KN)