50 jaar martelaar: Kardinaal Stepinac blijft "held" in Kroatië

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Afgelopen woensdag vierde kardinaal Levada een heilige Mis ter herdenking van de kroatische martelaar Stepinac.
boznanic-200-x-116

Afgelopen woensdag vierde kardinaal Levada een heilige Mis ter herdenking van de kroatische martelaar Stepinac.

Aanleiding was de 50e verjaardag van het martelaarschap van de Kroatische kardinaal Aloysius Stepinac. De viering vond plaats in de St. Girolamo kerk in Rome. In zijn preek sprak kardinaal Levada over de standvastigheid en heldenmoed van deze martelaar van de 20ste eeuw.

Volgens L’Osservatore Romano preekte kardinaal Levada, prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, tijdens de Mis over het belang van trouw blijven aan de essentie van het Evangelie. Het Evangelie, hoewel het misschien niet gemakkelijk is , "ontmoedigt nooit?, zoals blijkt in het leven van kardinaal Aloysius Stepinac".

Kardinaal Levada zei dat, hoewel de martelaar nooit in staat was om de insignes van zijn kardinaalschap te dragen omdat hij in de gevangenis zat, "hij leefde waar ze voor staan … zijn eigen leven te offeren voor de waarheid en de eenheid van de Kerk in Kroatië met de opvolger van Petrus."

Hij beschreef de Kroatische kardinaal als een ‘held, en nog meer" vanwege zijn weigering toe te geven aan de "farce" van een juridisch proces dat zijn vrijheid wegnam, maar niet in staat was hem te beroven van zijn eer en waardigheid. Hij was "een man die van gerechtigheid hield en elke vorm van leugen verafschuwde" en werd daarom "vervolgd, belasterd (en) op de proef gesteld, maar is niet overstag gegaan", verklaarde kardinaal Levada.

Kardinaal Stepinac, die tot aartsbisschop van Zagreb werd benoemd in 1937, werd gevangen gezet in 1946 door het regerende communistische regime wegens vermeende samenwerking met het fascistische Ustasa regime tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na vijf jaar in een Joegoslavische gevangenis te hebben doorgebracht, werd hij voor de keuze gesteld zijn toevlucht te nemen in Rome of tot huisarrest te worden veroordeeld in zijn parochie in Krasic. Hij koos voor het laatste.

In 1953 verhief paus Pius XII hem tot kardinaal, hoewel hij nooit naar de Heilige Stoel mocht afreizen voor de officiële verheffing. Hij stierf in 1960 aan een bloedziekte, die naar verluidt was veroorzaakt door de omstandigheden die hij moest doorstaan in de gevangenis. Na de val van het communisme in Joegoslavië werd de oorspronkelijke beslissing van de rechter van 1946 vernietigd. Paus Johannes Paulus II verklaarde hem zalig als martelaar voor het geloof in 1998.

In zijn preek stelde kardinaal Levada dat, zoals voor alle christenen geldt, het geheim van het leven van de martelaar ligt in zijn vermogen om van perspectief te veranderen, ervoor te kiezen om zich op God te concentreren in plaats van de "beperkte redeneringen van de mens". Dit vermogen om het leven te confronteren met het ware geloof, predikte de kardinaal, komt niet van de ene op de andere dag, maar moet worden verworven door een leven van waar geloof. Kardinaal Levada beschouwde het voorbeeld van de martelaar als bijzonder relevant voor het Jaar voor de Priester, omdat de Kroatische kardinaal dicht bij zijn volk bleef op het moment dat hij had kunnen ontsnappen aan de onderdrukking. "Zijn aanwezigheid, ondanks het feit dat hij gevangen zat, was een teken van hoop en waarheid voor iedereen", voegde de prefect toe. Hij verklaarde dat dit nog altijd te zien is aan de pelgrims die zijn graf blijven bezoeken, om hun zonden te belijden en deel te nemen aan de Mis.

De Mis die door kardinaal Levada werd gevierd, viel samen met Missen die werden voorgegaan door kardinaal Vinko Puljic in Krasic de plaats van kardinaal Stepinacs gevangenschap en dood – en door kardinaal Josip Bozanic in de kathedraal van Zagreb, waar het graf van de zalige martelaar ligt. (CNA)