50.000 kinderbijbels (Cuba)

Project
Bijna iedereen herinnert zich nog wel zijn eerste Bijbel uit zijn jeugd. De eerste beelden waarop Jezus stond afgebeeld, toen hij in Bethlehem werd geboren of als hij bezig was zieken te genezen, blijven ons allemaal bij.
20081029cuba004

Bijna iedereen herinnert zich nog wel zijn eerste Bijbel uit zijn jeugd. De eerste beelden waarop Jezus stond afgebeeld, toen hij in Bethlehem werd geboren of als hij bezig was zieken te genezen, blijven ons allemaal bij. Maar in veel delen van de wereld kunnen de mensen geen boeken kopen. Pater Werenfried van Straaten, de oprichter van Kerk in Nood, lag het heel erg na aan het hart dat alle kinderen op deze wereld – ook de armste – een kinderbijbel kunnen krijgen, want hij was van mening: "Kinderen hebben iets nodig zoals een kinderbijbel, waarmee de afbeelding van Christus levend wordt voor hen. Bovendien zullen de verhalen uit het Oude Testament over Noah, Abraham, Josef, Moses en David hen boeien. Voor talloze kinderen in de Derde wereld is een Bijbel een onvervulde wens. Zij zijn zo arm dat ze zich geen boek kunnen permitteren. Daarom willen wij hun een Bijbel schenken. "

Al 34 jaar is de kleine Kinderbijbel met de rode omslag een bestseller in de hele wereld. "God spreekt tot Zijn kinderen" is tot heden in 174 talen en in een oplage van binnenkort 51 miljoen exemplaren verschenen. De verdeling van kinderbijbels is gestart in 1979, het internationale "Jaar van het kind", tijdens de bijeenkomst van de Latijns-Amerikaanse bisschoppen met Paus Johannes Paulus II in het Mexicaanse Puebla. Sindsdien hebben talloze kinderen in de wereld voor het eerst van hun leven überhaupt een eigen boek cadeau gekregen. Zij drukken het aan hun hart, ze kussen het en lezen er steeds weer in, totdat het uit elkaar valt. Overal kun je tegenwoordig dat kleine rode boekje tegenkomen: in het oerwoud van Brazilië, in kleine dorpen in het Andesgebergte, in met grasdaken bedekte hutten in Afrika, bij kloosterzusters in Oost-Europa, die zich over verwaarloosde kinderen ontfermen.

Dit jaar heeft Kerk in Nood een verzoek ontvangen uit Cuba. Daar kunnen we na 50 jaren atheïstisch regime weer tekenen van hoop en kleine stappen van verlichting ontdekken. Hoewel er nog wel gevallen van benadeling van praktiserende katholieken voorkomen, verliezen de gelovigen langzaam de angst voor discriminatie en durven zij hun geloof weer meer in het openbaar te beleven. De reizen van paus Johannes Paulus II in januari 1998 en van Paus Benedictus XVI in maart 2012 evenals een bedevaart van een replica van Onze Lieve Vrouw van Barmhartigheid van El Cobre door alle bisdommen van het land hebben er veel toe bij gedragen dat de situatie op het Caraïbische eiland verbeterd is.
De jongere generatie is echter opgegroeid zonder godsdienstonderwijs. Velen zouden God willen leren kennen, maar voor catechese, in het bijzonder voor de kinderen, ontbreken de boeken. Kerk in Nood zou met 46.500 euro willen bijdragen aan het drukken van 50.000 exemplaren van de kleine Kinderbijbel, zodat ook in Cuba de afbeelding van Christus in de harten van talrijke kinderen levend kan worden.

Projectcode: 216-08-89

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van Kerk in Nood mogelijk maken.
Foto: Kerk in Nood/