46 doden bij aanslagen Irak

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Bij meer dan 25 aanslagen op verschillende plekken in Irak zijn dinsdag 46 doden en 200 gewonden gevallen. Een aan al-Qaida gelieerde beweging in Irak heeft de...
20122103_Irak01

Bij meer dan 25 aanslagen op verschillende plekken in Irak zijn dinsdag 46 doden en 200 gewonden gevallen. Een aan al-Qaida gelieerde beweging in Irak heeft de verantwoordelijkheid voor de reeks aanslagen opgeëist.

Volgens de regering was het doel van de terroristen om een slecht beeld te geven van de veiligheidssituatie in Irak, een week voor de topconferentie van de Arabische Liga in Bagdad. Al-Qaida zei dat haar ‘soennitische leeuwen" het plan beraamden tegen de "domme regering" die de top voorbereidt.

De aanslagen troffen meer dan vijftien steden. Het bloedigst was een dubbele bomaanslag in Karbala, de heilige stad voor sjiieten, waar dertien mensen werden gedood. De tweede explosie was het dodelijkst, omdat zich mensen hadden verzameld op de plaats van de eerste explosie. Een Amerikaanse terreurexpert noemt de aanslagen het werk van een grote en goed georganiseerde organisatie.

In Bagdad ontplofte een bom in de buurt van een Syrisch-Orthodoxe kerk. Hierbij kwamen twee bewakers om het leven en vijf anderen raakten gewond. In Kirkuk, 300 kilometer ten noorden van Bagdad, vielen bij drie explosies tien doden en meer dan 40 gewonden.

De top van de Arabische Liga staat gepland voor 27 tot en met 29 maart in Bagdad. Het is voor het eerst sinds jaren dat Arabische leiders bijeenkomen in Irak. De laatste keer dat de top daar werd gehouden was in 1990. De regering hoopt met de top te bewijzen dat het land na jaren van oorlog genormaliseerd is.

(Bron: KN/NOS/ND/AsiaNews)