Plunderaars zetten zaterdag in de hoofdstad Niamey minstens acht kerken in brand. Het was de tweede dag van hevige protesten in Niger tegen de afbeelding van de profeet Mohammed op de voorpagina van het Franse weekblad Charlie Hebdo. Ook café’s, hotels en verscheidene bedrijven van niet-Moslims of met Franse uithangborden werden aangevallen, zo berichtte een correspondent van AFP. Minstens twee kerken brandden af tijdens de hevige anti Charlie Hebdo betogingen in Niger.
‘sommigen van ons barricadeerden zich in hun huizen. Ik ben nog nooit van mijn leven zo bang geweest," zei een Christelijk monteur tegen AFP. "De regering moet hier een einde aan maken", voegde hij hieraan toe. "Het ziet er voor ons niet goed uit." Zaterdagavond keerde de rust in Niamey terug nadat de politie posities had betrokken bij de kathedraal en andere kerkelijke gebouwen, meldde de correspondent van AFP.
Op vrijdag waren bij woedende protesten tegen de Mohammed spotprent in Zinder, de tweede stad van dit overwegend Moslim land, vier doden gevallen en ongeveer 45 mensen gewond geraakt. Ongeveer 255 Christenen kregen op zaterdag in Zinder militaire bescherming, zij werden in kazernes in veiligheid gebracht, meldde een westerse bron bij de veiligheidsdiensten. Nog eens 70 hadden hun toevlucht gezocht in een Evangelische kerk die onder politiebewaking stond, zo meldden twee Christenen daar aan AFP.
De Franse minister van buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, wiens land de voorpagina van Charlie Hebdo verdedigde als vrijheid van meningsuiting, veroordeelde "het gebruik van geweld, vandaag in Niamey en gisteren in Zinder". Ongeveer zes groepen van tussen de 200 en 300 demonstranten gingen op zaterdag in Namey als dollen tekeer, meldde een bron bij de veiligheidsdiensten. "Toen de demonstranten de richting van de grote moskee uitgingen, wisten we wat er ging komen," zei de bedrijfsleider van de Toulousain een bekende bar in Niamey. "Ze staken alles in brand en gooiden alles wat van glas was op straat in stukken," voegde Soumalia hieraan toe.
Een Moslim voorman, sprekend namens 20 medeleiders, riep via de televisie op tot kalmte en zei: "Vergeet niet dat de Islam tegen geweld is. Ik spoor mannen en vrouwen, jongens en meisjes aan om tot bedaren te komen." Eerder op die dag stonden ongeveer 100 gehelmde mannen van de oproerpolitie voor de kathedraal van Niamey om te voorkomen dat een groep jongeren er stenen naar gooiden. De politie gebruikte traangas om een andere groep van ongeveer 1000 jongeren te verspreiden. De jongeren hadden zich voor de grote moskee van Niamey verzameld en waren gewapend met ijzeren staven en knuppels.
De Franse ambassade in dit armoedige land en voormalige kolonie, adviseerde haar burgers binnenshuis te blijven nadat relschoppers verscheidene Franse bedrijven hadden geplunderd. Daaronder telefoon cabines van de firma Orange. Het satirisch weekblad Charlie Hebdo heeft in de afgelopen jaren herhaaldelijk spotprenten van Mohammed afgedrukt en het laatste nummer, dat op woensdag uitkwam, toonde een cartoon van Mohammed op de voorpagina met de slogan "Je suis Charlie" onder de kop "Alles is vergeven."
Het werd uitgebracht een week nadat bij aanslagen van drie Islamisten op het redactiebureau van het weekblad, een kosher supermarkt en een vrouwelijke politieagent, in drie dagen tijd in en om Parijs 17 mensen om het leven waren gekomen. De aanslagen veroorzaakten een hevig schok in Frankrijk en leidden tot een vloed van internationale steun. Veel Moslims beschouwen iedere afbeelding van de profeet als kwetsend, terwijl veel westerse regeringen het recht van Charlie Hebdo op vrije meningsuiting verdedigen.
Bron: AFP