fbpx

23 missionarissen gedood in 2017

vrijdag, 29 december 2017
Nieuws
In 2017 werden 23 missionarissen gedood: 13 priesters, 1 mannelijke religieus, 1 vrouwelijke religieus en 8 leken. Dit aantal komt voort uit het jaarverslag van het Vaticaanse ministerie voor de missies.
Header-website-AvdM-2017

Het rapport laat zien dat voor het achtste achtereenvolgende jaar het hoogste aantal moorden is geregistreerd in Amerika, waar 11 pastorale werkers werden gedood (8 priesters, 1 religieus, 2 leken); Afrika volgt met 10 pastorale werkers (4 priesters, 1 religieus, 5 leken); in Azië werden 2 pastorale werkers gedood (1 priester, 1 leek). Van 2000 tot 2016 werden 424 pastorale werkers gedood in de wereld, waaronder 5 bisschoppen.

De jaarlijkse lijst heeft niet alleen betrekking op ad gentes in strikte zin, maar probeert alle pastorale werkers die op een gewelddadige manier zijn gestorven te registreren, niet alleen als uiting van "haat tegen het geloof." Velen werden gedood tijdens pogingen tot diefstal of beroving in contexten van economische en culturele armoede, van moreel en omgevingsafhankelijk verval, waar geweld en misbruik bijna de norm zijn geworden.

De gesneuvelden vormen slechts het topje van de ijsberg; van een lijst van pastorale werkers, of eenvoudige Katholieken die zijn aangevallen, geslagen, beroofd en bedreigd én van Katholieke structuren die de hele bevolking bedienen, die zijn aangevallen, vernield of geplunderd. Dan is er de lijst van de vele onbekenden, die wereldwijd lijden en die hun geloof in Jezus Christus met hun leven betalen.

Bron: Fides