2016: 90.000 christenen vermoord om geloof

maandag, 09 januari 2017
Nieuws
Volgens de Italiaanse socioloog Massimo Introvigne, directeur van het Studiecentrum voor Nieuwe Religies, zouden er alleen al in 2016 rond 90.000 christenen omwille van hun geloof zijn vermoord.
Vermoorde_zusters_Jemen

Introvigne is directeur van het Studiecentrum voor Nieuwe Religies. Tegenover Radio Vaticaan zei hij dat 70% van de christenen die vanwege het geloof zijn omgekomen, de dood had gevonden bij stammenconflicten in Afrika. De overigen werden meestal het slachtoffer van terreur en overheidsvervolging. In 2014 lag het geschatte aantal op 105.000.

De Vaticaanse missiepersdienst Fides maakte eerder al bekend dat er in 2016 wereldwijd 28 kerkelijke medewerkers zijn vermoord. Voor het achtste achtereenvolgende jaar vonden de meeste moorden plaats in de Amerika’s. In totaal werden in 2016 veertien priesters vermoord, negen vrouwelijke religieuzen, een seminarist en vier leken. In de Amerika’s werden negen priesters en drie zusters vermoord, de meesten in Mexico. Op het Afrikaanse continent vonden drie priesters, twee zusters, een seminarist en twee leken de dood door geweld. In Azië ging het om een priester, vier zusters en twee leken. In Europa werd één priester vermoord, de bejaarde Franse pastoor Jacques Hamel, die door islamitische terroristen tijdens de Mis de keel werd doorgesneden.

In de meeste gevallen lijkt het om roofmoorden te gaan. Daarnaast gaat het om situaties waarin misdaad, corruptie en geweld schering en inslag zijn waartegen de slachtoffers zich verzetten. “Sommigen werden vermoord door dezelfde mensen die zij probeerden te helpen”, aldus Fides. De Vaticaanse missiepersdienst hekelt de heersende straffeloosheid en dat de moorden nauwelijks worden onderzocht door de autoriteiten. Ook spreekt Fides grote zorgen uit over het lot van verschillende gekidnapte of spoorloos verdwenen kerkelijke werkers.

Bron: KN/CWN/Fides