2015: 22 missionarissen vermoord

woensdag, 06 januari 2016
Nieuws
In 2015 zijn 22 katholieke missionarissen vermoord. Dat meldt de Vaticaanse missiepersdienst Fides.
Mgr-Oscar-Romero-muurschildering

In 2015 zijn 22 katholieke missionarissen vermoord. Dat meldt de Vaticaanse missiepersdienst Fides. Onder de 22 slachtoffers waren 13 priesters, vier vrouwelijke religieuzen en vijf lekenmissionarissen.

Volgens Fides werden sommigen van hen opzettelijk vermoord, kwamen sommigen om het leven bij een (poging tot) overval en werden enkelen gedood door degenen die ze probeerden te helpen. In Noord- en Zuid-Amerika, dat in de Vaticaanse statistieken als een continent wordt behandeld, vielen de meeste doden: zeven priesters en een vrouwelijke religieuze.

In Afrika kwamen drie priesters en een vrouwelijke religieuze door geweld om het leven en in Azië werden een priester, twee vrouwelijke religieuzen en vier lekenmissionarissen vermoord. In Europa (Spanje) werden twee priesters vermoord.

Het aantal missionarissen dat jaarlijks vermoord wordt stijgt, volgens de Vaticaanse missiepersdienst. Dat komt volgens Fides door toenemend antichristelijk geweld van onder meer de islamitische terreurgroepen IS en Boko Haram en het gevaar van het werken in arme gebieden. “De cijfers zijn slechts het topje van de ijsberg van de wereldwijde vervolging van christenen”, aldus Fides.

Van 2000 tot 2015 werden 396 katholieke missionarissen vermoord, waaronder vijf bisschoppen.

Bron: Katholiek Nieuwsblad/Fides