150 moslims blokkeren bouw protestantse kerk

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een menigte van meer dan 150 moslims uit het dorp Curug Mekar (West Java), heeft geprotesteerd tegen de bouwvergunning (IMB) van een protestantse kerk.

Een menigte van meer dan 150 moslims uit het dorp Curug Mekar (West Java), heeft geprotesteerd tegen de bouwvergunning (IMB) van een protestantse kerk.

Het oproer heeft de lokale autoriteiten ertoe aangezet de goedkeuring in te trekken. Het argument voor deze beslissing is vermeende "onregelmatigheden" bij de verzameling van handtekeningen die nodig zijn voor de bouw van het christelijke godshuis.

Het centrum van de controverse is de protestantse kerk van Yasmin in het dorp Curug Mekar. Gisteren verzekerde Bambang Gunawan, uitvoerend secretaris van de lokale overheid, de demonstranten dat "we het proces moeten herzien dat heeft geleid tot de afgifte van de bouwvergunning. De kwestie wordt vandaag besproken met de burgemeester, die zal beslissen of de vergunning definitief wordt afgegeven of ingetrokken. De woorden van de uitvoerend secretaris was aanleiding voor vreugde bij de demonstranten.

Het document van de Indonesische autoriteiten voor de bouw van gebouwen (IMB) vereist een gestructureerd proces, dat verder wordt bemoeilijkt in het geval van de christelijke eredienstplaatsen. Overheidsvergunningen moeten"onverminderd" worden goedgekeurd door het verzamelen van bewonershandtekeningen in het gebied waarop het project betrekking heeft. Het kan tot 10 jaar duren voordat alle benodigde documenten op orde zijn.

Bambang Gunawan zei dat de eerder verleende toestemming geen wettelijke status kent, omdat "de handtekeningen van de bewoners ongelijkmatig zijn en sommigen vervalst waren". Deze uitspraak werd verwelkomd door de moslims, die zeiden "gelukkig te zijn dat het doel bereikt is". De kerk is momenteel gesloten en niemand weet of deze nog open zal gaan in de toekomst. Imam Ahmad Hajj, hoofd van het Indonesische Moslim Communicatie Forum (Forkami) in Bogor, is er "zeker" van dat de IMB zal worden ingetrokken.

De Indonesische bisschoppenconferentie heeft zich ook verweerd tegen de herhaalde en plotselinge intrekking van bouwvergunningen door het aantekenen van formeel protest bij het Parlement. Een menigte moslims blokkeerde het gebouw van de katholieke H. Maria kerk in Purwakarta in de provincie West-Java. De gelovigen hadden alle vergunningen binnen, verklaarden de bisschoppen. Maar de realisatie van de eredienstplaats is nog steeds in behandeling en de lokale overheden verzuimen de legitieme rechten van de minderheden te beschermen.