12 verdachten aanslag Bagdad gearresteerd

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
"Alleen maar leugens, een nietszeggende stap" om het publiek en de internationale gemeenschap te laten geloven dat de nieuwe Irakese regering eraan werkt om veiligheid te creëren voor religieuze minderheden. Maar ondertussen worden de mensen nog altijd ge
20101130Irak01

"Alleen maar leugens, een nietszeggende stap" om het publiek en de internationale gemeenschap te laten geloven dat de nieuwe Irakese regering eraan werkt om veiligheid te creëren voor religieuze minderheden. Maar ondertussen worden de mensen nog altijd gedwongen te emigreren vanwege het gebrek aan veiligheid. In heel Irak, van Mosul tot Bagdad, is deze reactie van de Christelijke gemeenschap te horen na de arrestatie van een tiental terroristen die verantwoordelijk zouden zijn voor de gijzeling en dood van meer dan vijftig Christenen in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Bagdad.

27 november werd bekend gemaakt dat de Irakese veiligheidsdienst een Al-Qaedaleider had opgepakt en elf andere bendeleden, die bij diverse aanvallen in Bagdad betrokken waren. De leider was Hudhaifa al-Battawi, militair commandant van Al-Qaeda in West Bagdad. Het nieuws werd bekend gemaakt op de Irakese staatstelevisie, die zich beriep op generaal Ahmed Abu Rgheif. De operatie was volgens de televisiezender op 24 november uitgevoerd, hoewel ze pas drie dagen later bekend werd gemaakt. De 12 gearresteerden zouden de verantwoordelijkheid hebben opgeëist voor een hele reeks aanslagen, inclusief de gijzelingsactie in de Syrisch katholieke kathedraal van Bagdad, waarbij 57 christenen omkwamen. Andere aanslagen die in de afgelopen maanden plaatsvonden en aan de groep toegeschreven worden, zijn die op de Centrale Bank, de kantoren van de satelliettelevisie al-Arabia en sommige juweliers.

Bedrog

Tijdens de operatie werden nieuwe plannen ontdekt voor aanslagen op vier gebouwen met autobommen, landmijnen en bomgordels en zes tonnen met explosieven en giftige stoffen in beslag genomen. Maar het nieuws van de arrestaties heeft de Christelijke gemeenschap niet gerust gesteld. Zij verwachten bescherming en recht van de kant van de centrale regering. "Het is bedrog dat zij zeiden dat de terroristen allemaal gedood waren bij de inval in de kerk om de gijzelaars te bevrijden," zeggen Christenen die uit Bagdad vertrokken zijn vanwege het geweld tegen de gemeenschap. Een toenemend aantal families heeft inmiddels zijn toevlucht gezocht in het noorden. Die uittocht kwam op gang na explosies gericht op huizen in door Christenen bewoonde wijken. Bovendien zijn mensen opgeschrikt door de dreiging van Al Qaeda alle Christenen in Irak te zullen elimineren. 85 mensen zijn van Bagdad naar Sulaimaniya getrokken. Dat aantal in binnen en week vedubbeld. (Bron: AsiaNews)