12 doden bij schietpartij in kerk

maandag, 07 augustus 2017
Nieuws
Minstens 12 mensen zijn doodgeschoten in een kerk in zuidoost-Nigeria, waarbij autoriteiten suggereren dat het bloedvergieten te wijten is aan een lokale vete.

Getuigen zeggen dat vijf gewapende mannen St. Philip’s kerk in Ozubulu bestormden en het vuur op de aanwezige gelovigen openden. De politie stelt echter dat de moorden het werk zijn van een eenzame schutter. Niemand heeft de aanval opgeëist.

Volgens Garba Umar, politiehoofd van de staat Anambra, heeft het geweld te maken met een vete in de lokale gemeenschap. "De informatie die ter beschikking staat van de politie is dat de gewapende man was ingehuurd om een ​​bepaalde familie te vermoorden die zich onder de gelovigen zou bevinden," zei hij.

Getuigen spreken van chaos en bloedige scènes in de kerk. "Ik zag medeparochianen dood in hun eigen plas bloed liggen en anderen schreeuwden van de pijn," zei Chukwuma Emeka. Een medewerker van het Nemdi Azikwe University Education Hospital bevestigt de dood van 12 mensen. Anderen worden behandeld aan schotwonden.

De lokale mensenrechtenactivist Emeka Umeagbalasi stelt dat zijn informatie over het motief grotendeels overeenstemt met die van de politie. "De gewapende mannen gingen in de kerk op zoek naar de zoon van een plaatselijk opperhoofd en vuurden op de parochianen toen ze hem niet konden vinden", aldus Umeagbalasi.

Aanvallen op kerken zijn zeldzaam in zuidelijk Nigeria, dat overwegend christelijk is. De autoriteiten geloven daartom niet dat de gewapende groep Boko Haram achter de aanval zit. Boko Haram-strijders hebben sinds 2009 honderden kerken en moskeeën aangevallen, voornamelijk in het moslim-noorden van Nigeria.

De opstand heeft tenminste 20.000 mensen gedood en ongeveer 2,6 miljoen anderen gedwongen hun huizen te vluchtten, waardoor een ernstige humanitaire crisis in het noordoosten van het land ontstond.

Bron: Al-Jazeera